Penangkapan 2 pemimpin pekerja dari Ladang Bangi - apabila Polis menjadi alat kapitalis

13 July 2013

Pagi ini dua pemimpin utama perjuangan Ladang Bangi;  Krishan - Pengerusi dan Rajan Bendahari telah ditangkap oleh pasukan D7 dari balai polis Kajang.

Kedua-dua pemimpin itu ditangkap dari rumah dan tempat kerja mereka. D7 adalah sebuah pasukan yang bertanggungjawab untuk tangkapan kumpulan kongsi gelap. Penangkapan itu berlaku kira-kira pukul 11.30 pagi. Polis pada mulanya menipu mereka dengan berkata bahawa mereka hanya  diperlukan untuk merekodkan kenyataan. Kemudian mereka sedar bahawa mereka telah ditahan.

Kenapa kedua-dua pemimpin utama ini telah ditahan? Krishnan dan Rajan adalah dua pemimpin utama perjuangan Ladang Bangi, sebuah kawasan ladang hanya satu kilometer dari bandar lama Bangi di Selangor. Kedua-dua pemimpin mengetuai 24 keluarga pekerja ladang yang lain dalam memperjuangkan hak perumahan setelah mereka telah diberhentikan kerja pada Mei 2000. Walaupun terdapat dasar Kerajaan Negeri Selangor dimana pekerja ladang mesti ditawarkan perumahan alternatif  kekal ganti, tetapi namun selepas 13 tahun dari berhenti kerja, mereka masih menghadapi pengusiran dan masih terus berjuang untuk rumah.

Selepas notis pengusiran telah disampaikan pada tahun 2000, pertikaian itu pergi ke Mahkamah Buruh. Pada tahun 2002, Pekerja ladng menang di Mahkamah Buruh yang anugerahkan mereka faedah berhenti kerja dan menolak permintaan syarikat Perladangan (I & P) bahawa mereka mesti diusir dari rumah mereka jika mereka mahu wang faedah berhenti kerja. Syarikat perladangan tidak berpuas hati dan pergi merayu kes di Mahkamah Tinggi tetapi pada tahun 2006, sekali lagi pekerja ladang menang apabila Mahkamah Tinggi bersetuju dengan keputusan Mahkamah Buruh.

Faedah berhenti kerja yang mereka dapat adalah kecil dan tidak cukup untuk keluarga untuk bertindak. Kebanyakan pekerja selepas bekerja kira-kira 20 tahun, hanya memperolehi sekitar RM10 ribu sebagai pampasan. Selepas empat generasi membanting tulang, kapitalis kini mengambil keputusan untuk menjual tanah ladang untuk keuntungan manakala para pekerja dibiarkan reput. Inilah sebabnya ada orang mengambarkan pekerja ladang sebagai oren disedut.

Dengan kekalahan pemilik ladang di Mahkamah Tinggi dan menjelang pilihan raya umum pada tahun 2008, MIC telah mengatur mesyuarat yang dihadiri oleh pihak berkuasa tempatan serta Kerajaan Negeri. Mesyuarat yang diadakan pada bulan Ogos 2006 telah mengarahkan syarikat perladangan untuk membina 43 unit rumah untuk pekerja ladang serta memastikan pekerja mempunyai sebuah kuil di kawasan perumahan mereka.

Ini adalah satu-satunya janji yang dibuat secara hitam putih tetapi masih belum dilaksanakan. Selepas pilihan raya pada tahun 2008, pekerja pula dikejutkan apabila mendapati bahawa tanah ladang mereka telah dijual kepada pemaju hartanah swasta - Transloyal Development Sdn. Bhd Transloyal kini pemilik baru tanah pula berani melabel pekerja ladang yang sudah 4 generasi disana sebagai setinggan dan haram. Ia amat menakjubkan bagaimana pemilik estet berjaya melarikan diri daripada tanggungjawab membina rumah untuk pekerja ladang.

Pemaju enggan membina rumah tetapi bersetuju untuk membayar sedikit pampasan. Mereka terus cuba mengusir bekas pekerja dengan membawa samseng untuk merobohkan rumah-rumah kosong, membersihkan pokok-pokok getah sekitar estet supaya debu dan banjir akhirnya boleh mengusir mereka. Rumah-rumah estet yang terletak di tanah yang rendah manakala pokok di peringkat atas mengancam hakisan dan tanah runtuh. Mereka cuba untuk merasuah beberapa pemimpin dan menggunakan pemimpin UMNO dan pemimpin tempatan MIC untuk membantu mereka mengusir pekerja. Namun, Pemaju menghadapi rintangan. Taktik membuang wang tunai tidak berjaya.

Para pekerja berjuang keras. Dengan bantuan PSM dan JERIT, mereka mengorganisati dn mengatur diri. Mereka mengadakan mesyuarat kerap. Membuat pelbagai aduan polis terhadap pemaju. Menghentikan kerja pemaju berhampiran rumah mereka, menghantar surat bantahan kepada SUHAKAM dan rondaan malam diadakan bagi memastikan keselamatan. Banyak mesyuarat juga telah diadakan di negeri yang kini dikuasai Pakatan Rakyat termasuk Majlis Tempatan MPKj.

PR Kerajaan Negeri Selangor dan exco pada tahun 2009 mensyaratkan bahawa jika pemaju tidak membina rumah untuk pekerja maka Syarikat tidak akan diberi kebenaran untuk membangunkan bidang tanah di mana rumah-rumah estet kini berada. MPKj juga menafikan kebenaran Merancang dan hanya membenarkan mereka untuk membina kolam takungan untuk mengawal banjir. Transloyal diberi 3 bulan untuk membina kolam tadahan bermula dari 1 Ogos 2012 tetapi mereka masih belum memulakan apa-apa kerja sehingga hari ini.

Pemaju bermain kayu tiga dengan Kerajaan Negeri dan MPKj. Di satu pihak mereka bercakap merancang untuk membina rumah untuk pekerja tetapi di belakang, perkara lain yang dlakukan. Pada bulan Oktober tahun lepas, Pemaju memfailkan kes di Mahkamah Tinggi Shah Alam untuk pemilikan kosong. Namun pada awalnya kes tidak berlangsung kerana kedua pihak meminta tarikh lanjutan untuk membolehkan mereka membuat rundingan diluar mahkamah. Namun pada 22 April tahun ini, Mahkamah Tinggi Shah Alam telah memberikan satu keputusan yang amat mengejutkan dimana mereka membenarkan tuntutan  Syarikat bagi pemilikan kosong pada tarikh yang ditetapkan untuk sebutan kes dan bukan bicara. Para pekerja merayu keputusan aneh ini dimana pada tarikh sebutan, satu perintah diberi tanpa sebarang perbicaraan. Akhirnya pekerja berjaya mendapat satu perintah menyekat pelaksanaan (stay order) pada 1 Julai tahun ini.

Jika keputusan mahkamah itu adalah pelik, lebih banyak kejutan telah berlaku. Ia masih membingungkan bagaimana pemaju boleh mendapatkan perintah pengusiran pada tarikh sebutan kes. Ia juga mengelirukan bahawa pemaju boleh terus mengabaikan keputusan Kerajaan Negeri. Bagaimana pemaju begitu kuat dan angkuh? Adakah kuasa wang?

Walaupun pekerja-pekerja mendapatkan perintah penangguhan, walaupun MPKj tidak membenarkan pemaju untuk melakukan kerja-kerja 100 meter dari rumah-rumah ladang dan  walaupun Kerajaan Negeri meminta mereka membia rumah dahulu tetapi Syarikat Transloyal terus menceroboh tanah estet dan terus memotong pokok. Mereka sama sekali tidak menghormati dan tidak takut.

Dalam minggu ini sahaja, terdapat tiga kejadian apabila pekerja berjaya menghentikan kerja pemaju. Dalam semua peristiwa ini, polis hadir dan tiada kejadian yang tidak diingini berlaku. Pemaju juga mengancam bahawa mereka akan merobohkan rumah-rumah dan juga berkata bahawa mereka akan guna jentolak untuk menolak pekerja jika dihalang.

Namun bekas pekerja termasuk wanita warga tua dan anak-anak mereka menghadapi jentolak, pemaju dan kadang-kadang samseng beliau. Menjaga pokok-pokok sekitar kini telah menjadi rutin harian seminggu ini.

Pemaju mula tidak sabar dengan polis tempatan kerana mereka merasakan bahawa pihak polis tidak mahu mengambil tindakan. Pagi ini tiba-tiba pihak polis telah mengambil tindakan. Mereka menangkap 2 pemimpin utama dan sangat berkeras untuk menahan reman mereka. Mereka telah kerana kononnya ugutan jenayah. Walaupun berpuluh-puluh laporan yang sama terhadap pemaju telah dibuat, namun tiada pemaju ditahan sehingga hari ini.

Pagi ini apabila kami member tekanan kepada polis, kami diberitahu bahawa penangkapan itu dibuat atas arahan pihak polis Negeri Selangor - IPK. Ramai polis di Kajang mengakui kepada saya bahawa penangkapan ini adalah dibuat atas arahan daripada IPK. Mereka juga berkata bahawa pemaju mempunyai kabel yang kuat dan mereka telah menggunakan sambungan mereka untuk membuat tangkapan ini. Pada mulanya OCPD  berkata tangannya diikat dan dia akan menahan mereka kerana ini adalah arahan atasan.

Nampaknya Pemaju kini telah mendapat polis bekerja untuk mereka. Pada mulanya mereka menggunakan samseng dan mahkamah dan kini mereka telah menggunakan polis. Ini nyata perjuangan kelas antara golongan kaya dan miskin. Ramai anggota polis berpangkat rendah sangat bersimpati dengan nasib pekerja-pekerja. Ada yang mengatakan bahawa mereka tidak percaya "dua uncle " ini boleh ditahan .

Tangkapan hari ini meletakkan perjuangan Ladang Bangi di tahap ayng lebih tinggi. Ia seolah-olah bahawa pemaju kini telah mendapat polis untuk  bekerja di pihak mereka.

Reaksi Masyarakat ladangan Bangi adalah marah. Mereka mula berkumpul di balai polis Kajang. Mereka tidak mempunyai kata-kata manis untuk polis. Mereka mempersoalkan bagaimana  banyak laporan yang mereka buat tidak ada kesan manakala laporan Pemaju terus boleh ada tangkapan ?. Pekerja-pekerja kemudian mula tunjuk perasaan dengan piket. Polis datang untuk menghalang mereka tetapi diberitahu bahawa masyarakat estet kesemuanya sedia untuk ditangkap. Polis pula kelam kabut apabila pekerja ladang tidak gentar.

Para pekerja ladang dan ahli keluarga mereka bertekad untuk terus bantah duduk dalam balai polis itu sehingga pemimpin-pemimpin mereka dibebaskan. Aktivis PSM dan JERIT turut  bersama. Wathyamoorthy Timbalan Menteri yang baru juga datang dengan memberi sokongan.

Para pekerja membuat 40 laporan polis terhadap penangkapan ini yang merka dakwa adalah tidak sah dan satu pencabulan hak asasi. Penangkapan itu adalah tidak adil dan telah dilakukan semata-mata untuk memuaskan hati kapitalis.  Adalah menyedihkan bahawa polis Kajang terpaksa melakukan kerja kotor kerana arahan daripada IPK. Ini adalah satu kenyataan bahawa pasukan polis boleh dibeli oleh golongan kaya dan berkuasa.

Para pekerja kemudian bersedia untuk berkhemah dan mula mobilisasi orang ramai ke balai Kajang.  Kami juga beri amaran kepada Ketua Daerah Kajang bahawa kami akan tinggal di sini sehingga mereka semua dibebas. Ramadan pertama penuh aksi di balai polis Kajang. Ketua Polis yang pada mulanya bercakap tentang nak reman, mula berlembut mengatakan bahawa beliau akan melakukan yang terbaik. Beliau juga terperanjat apabila kami persoalkan mengapa tiada pemaju yang ditangkap walaupun kami ada buat aduan polis. Nampak sangat diskriminasi dan berat sebelah.

Tiba-tiba 15 minit selepas itu, 2 pemimpin pekerja telah dibebaskan. Ia adalah kemenangan kecil untuk rakyat dan satu kekalahan kepada kapitalis. Kedua-dua pemimpin yang telah dibebaskan mendapat tepukan kuat . Krishnan berkata pemaju mempunyai kuasa wang dan kami pula mempunyai kuasa rakyat. Mari kita melihat siapa yang menang. Rajan yang baru dibebas berkata beliau sedia untuk terus hentikan jentolak. Ramai pekerja lain bersetuju bahawa perjuangan masih belum selesai. Hari ini kita balik dengan kemenangan dan esok kita akan terus berjuang sehingga kita mendapat rumah. Perjuangan berterusan  ........

S. Arutchelvan
019-2537791